Alla kan göra något!

Så njuter just nu många människor av somriga och lata semesterdagar! En tid man har sett fram mot och längtat efter under ett långt och mörkt vinterhalvår med jobb och åter jobb. En tid som kanske föregåtts av noggrann planering och med spänd förväntan inför längre eller kortare resor som ska göras, spännande upplevelser och utmaningar man ska få vara med om, att få åka ut med båten eller att äntligen bara få ligga i hängmattan uppspänd mellan två vackra björkar vid sommarstugan. Och inte minst att man får gå in i sin kravlösa ”semesterbubbla” utan att alltför mycket styras och störas av tider och ”måste-saker”. Så ser verkligheten ut för många människor i vårt land just nu – underbara och välförtjänta semesterdagar!

Men – denna verklighet och smått idylliska bild delas inte av alla! För kuratorer, jourhavande medmänniska, jourhavande präst, ja, kort sagt de flesta som tar emot människor för samtal vid denna tid på året, lyssnar till snarlika berättelser: när ”alla andra” verkar ha en så innehållsrik semesterperiod, när ”alla andra” åker bort och det alltför länge är mörkt och nedsläckt i deras fönster, när ”alla andra” verkar ha så lyckade och ekonomiskt oberoende liv, när ”alla andra” verkar ha en så underbar gemenskap med familj och vänner, ja, då blir upplevelsen av att själv vara ensam, misslyckad och i utanförskap så mycket tydligare och mer smärtsam. Sommaren är verkligen en underbar tid för många, men långt ifrån för alla!

Detta får bli en utmaning och en uppfordran till många av oss, som säkerligen har möjligheter att kunna göra något denna sommar för att avhjälpa någons upplevelse av ensamhet och utanförskap. Vi kan skicka ett kort eller ett sms till någon vi vet sitter ensam hemma, vi kan välkomna någon in till fikastunden i sommarstugan, vi kan erbjuda någon att följa med på en båttur eller fisketur, vi kan ställa frågan till någon vi vet gillar sång och musik att följa med till Läcköoperan eller till Diggiloo-föreställningen osv. Ja, det är bara fantasin som sätter gräns för vad vi nu i sommar kan göra för att något lite dämpa en medmänniskas upplevelse av ensamhet och utanförskap. Och kom ihåg: INGEN KAN GÖRA ALLT, MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT!

 

2 svar på ”Alla kan göra något!”

 1. Sommaren är ljusets tid.
  Vi vill alla ut och ta vara på sol och värme. Vi träffas mer släkt, familj och vänner. Olika evenemang ute i naturen erbjuds.
  Men tack Anita för din tanke som gör att vi kan stanna upp lite.
  För i detta vackra som vi omges av just nu kan inte alla njuta, ensamheten tränger sig på.
  Jag borde fråga mig själv lite oftare, finns det någon granne, släkting eller vän som känner det så.
  För att kunna hjälpa.

 2. Tack Anita för dina tankar, så viktigt att vi stannar upp mitt i vardagen
  Jag känner det blir mycket med familjen och vänner och det är lätt glömma bort hur viktigt det är att tänka på och göra något för någon som är ensam

Lämna en kommentar