Äntligen!

Så är då en ny regering på plats. Äntligen får vi väl säga! Det har varit många turer mellan hopp och förtvivlan, många svekdebatter, många skylla-på-andra-debatter, många du-får-inte-vara-med-debatter. Men nu är det hela i hamn! En spännande nystart säger många, där de inblandade partierna i förhandlingarna har fått ge och ta! Medan andra partiers företrädare, de som inte fick vara med, ger uttryck för att nu minsann ska man ha blåslampa på de som styr vårt land, och man kommer inte att tveka att ställa misstroendevotum och t o m fälla regeringen när och om tillfälle ges.
Det är ett högt och uppskruvat tonläge just nu, det är många sårade och besvikna politiker på alla flanker som ger uttryck för sin frustration att det blev som det blev. Men vi får hoppas att det hela kommer lugna ner sig till en mer normal och sansad nivå, som ju vi här i landet lagom är vana vid och som brukar känneteckna vårt politiska debattklimat. Kanske lite tråkigt och förutsägbart. Men frågan är om våra svenska politiker i allmänhet och vår statsminister i synnerhet skulle stå pall för de högljudda och närapå kränkande debatterna som vi i dessa dagar har kunnat följa i det engelska parlamentet när brexit-avtalet har diskuterats. Hur orkar den stackars engelska premiärministern att ändå försöka föra en någorlunda saklig debatt, alltmedan glåporden och motargumenten verkar hagla över henne.

Nej säger jag, bevare oss för ett sådant närmast hysteriskt tonläge och en sådan politisk pajkastning! Utan låt oss nu, antingen vi har varit påhejare eller inte av den nu ingångna regeringsöverenskommelsen, att i detta läge vara storsinta nog att tona ner vår egen politiska kompass och agenda, och istället konstatera att nu äntligen har Sverige fått en regering. Och till detta faktum kan vi väl alla ändå säga: grattis Sverige!

Lämna en kommentar