Nostalgi – flum eller en mänsklig rättighet?!

Jag googlade på synonymer till ordet nostalgi. Och då fick jag bl a upp de här orden: LÄNGTAN TILLBAKA. Att nostalgi blivit aktuellt för mig har ju inte minst att göra med att jag, som ganska nybliven Facebook-användare, har gått med i gruppen Gamla goa Mölndal, där vi blir försedda med bilder från en förgången tid. Mölndal är ju min födelsestad där jag bodde mina tre första år, och där jag, tillsammans med min familj även sen vi flyttat till Skara, ofta besökte vår släkt och våra vänner. Dessutom att jag i mitten av 70-talet flyttade ner till min födelsestad igen, och blev då den trogen i drygt tio år. Så jag har så otroligt många fina minnen från det gamla goa Mölndal. Dessa härliga människor som jag träffade, som långt ifrån alltid var ”mainstream”, men alltid vågade vara sig själva och även bjuda på sig själva. Alla gamla hus och byggnader som visst kunde se lite risiga ut, men hade en alldeles speciell charm. Trånga gator där bussar och bilar knappt kunde mötas. Lantliga och gröna vyer som fanns i utkanterna av den mer bullriga staden. Det mesta av allt detta är idag borta och ersatt av nytt, modernt och funktionellt.
Kanske det alltid har varit så, men jag har en känsla av att i våra dagar är det mesta här i livet snabbt som ett penseldrag utbytt mot något nyare och mer spännande. Det har nästan blivit ett mantra idag: bort med det gamla, in med det nya!

Undra på att vi ibland kan känna oss lite vilsna i tillvaron, och att det finns en gnagande känsla av längtan tillbaka till det som en gång var men som inte längre är. Längtan till det mer okomplicerade och självklara, till det mer enkla och kravlösa, till det mer harmoniska och lugna. Eller är detta bara en nostalgisk chimär, en verklighetsflykt, en skönmålad men inte helt realistisk lyckobild?! Det kan mycket väl vara så. Men låt alla oss som har fler år bakom oss än framför oss, om så bara för en liten stund, få söka i minnenas kartotek och bli så där nostalgiskt vemodslyckliga. Det kanske inte är en sysselsättning som gynnar Sveriges BNP, det kanske inte ett dugg befrämjar vårt lands produktivitet. Men det är en mänsklig rättighet och skön friskvård för vår själ och vårt sinne!

2 svar på ”Nostalgi – flum eller en mänsklig rättighet?!”

  1. Idag blev jag nostalgisk när jag röjde lite i vårt källarförråd . Jag hittade en duk från mitt föräldrahem. Den hade legat invirad på en dukrulle insvept i lakan i 30 år, utan att jag hade en aning om att den fanns. Nu ligger den på ett bord och väcker många fina minnen.

    • Tack Inga för din kommentar! Visst är det härligt men samtidigt också lite smärtsamt att bli påmind om gångna dagar. Allt var ju verkligen inte bättre förr, men jag tror minnet filtrerar bort det som var mindre bra och lyfter fram det som var bra och fint och upphöjer det x100!!

Lämna en kommentar