Sent – men inte för sent!

Datumet den 11 september har för alltid svarta sorgkanter omkring sig, åtminstone för oss som minns med fasa detta datum. För just den dagen år 2001 utsattes det stora landet i väster USA för den värsta terrorattack i landets historia. Två plan fulla av passagerare kapades och flög med en kvarts mellanrum rakt in i två av världens högsta skyskrapor som var en del av World Trade Center i New York, flög rakt in i den fria världens pulserande hjärta. Sammanlagt dog 2.996 människor och flera tusen skadades.
Samma datum den 11 september år 2003 avled Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh till följd av de skador hon tillfogades i ett brutalt knivöverfall dagen innan. Vårt land var i chock och i sorg över en uppskattad politikers och utrikesministers meningslösa död. Men framför allt var mångas tankar hos Annas egen familj som förlorat en älskad mamma och hustru. Båda dessa händelser är exempel på vad det besinningslösa hatet är i stånd att kunna utföra. Detta hat som världen och mänskligheten kvider och lider under även idag.

Den 11 september är en dag som vi för alltid förknippar med att ondskan firade stora triumfer. Den 11 september som för alltid kommer vara inskrivna i våra historieböcker som sorgens och den nakna och osminkade ondskans datum. Ett konstaterande som lätt kan göra oss uppgivna och handlingsförlamade. Men tänk om just denna dag den 11 september 2019 får bli startskottet för en världsvid rörelse som vägrar att passivt se på hur ondskan breder ut sig som en farsot. Bli startskottet för ett uppvaknande hos världens alla folk som säger: hit, men inte längre! Vi har fått nog av ondskans framfart! Vi har fått nog av att se in i ondskans förvridna ansikte varje dag när vi läser eller lyssnar på nyheterna! Och precis som klimataktivisterna säger att nu är klockan fem i tolv för att kunna rädda vår planet från undergång på grund av alla miljöfarliga utsläpp, så kan vi säga: klockan är fem i tolv för att rädda världen från ondskans alla nedbrytande och dödande utsläpp. Det är verkligen oroväckande sent, men ännu inte för sent!

Lämna en kommentar