Shopping, shopping och åter shopping!

Ingen kan väl ha undgått att i dessa dagar höra talas om Black Friday. Denna fredag som i USA är en klämdag efter Thanksgiving och är landets största shopping- och readag. Tillsammans med Cyber Monday, som infaller tre dagar senare, markerar nämligen Black Friday själva starten på julhandeln för amerikanarna. Då har affärerna utökade öppettider, vissa öppnar redan vid midnatt, andra klockan 5 eller 7 på morgonen och stänger sent på kvällen! Allt för att inga tillfällen till shopping ska gå förlorat. Shopping, shopping och åter shopping, hallelujah! Och givetvis, höll jag på att säga, har vi i Sverige importerat denna dag. Och vi nöjer oss inte med Black Friday, utan vi har utökat den till Black Week. Så nu bombarderas vi med affärernas erbjudanden att kunna handla mycket och framför allt handla billigt.

Det är lätt att hamna i ”gnällbältet” och komma med moraliska pekpinnar när det gäller vår ohämmade lust att shoppa loss. Man ska absolut inte kasta sten när man själv sitter i glashus, som ju ordspråket säger. För de flesta av oss måste nog erkänna att vi, åtminstone ibland, faller för affärernas och marknadens lockrop att köpa varor som vi egentligen inte har något större behov av.Särskilt när vi erbjuds en massa extrapriser, så är det som om vårt förnuft sätts ur spel. För då är det som om vi tänker, att kan jag köpa denna vara till halva priset mot det ordinarie, då gör jag ju en fantastiskt bra affär. Och då är det inte lätt att stå emot och koppla på det kritiska tänkandet.

Men ändock, kan vi inte lova varandra att detta år ska vi inte gå på allt som erbjuds oss, utan att först tänka efter om vi verkligen behöver just den varan. Om inte annat för att vår miljö och vår planet skulle må så mycket bättre av om vi sansar oss och tänker efter före vi handlar. Då skulle moder jord tacka oss genom att snabbare tillfriskna från alla påfrestningar som vi människor utsätter henne för! Moder jord, den plats i universum, som vår Skapare verkar ha haft, och har än idag, ett särskilt gott öga till och ett gränslöst tålamod med!

Lämna en kommentar