Jag läste idag en artikel som handlade om att forskare har kommit fram till att all kulturell verksamhet kan motverka och förhindra demenssjukdomen Alzheimer. Denna sjukdom som är så nedbrytande och förnedrande; först och främst för den som är drabbad, som allteftersom blir fråntagen sina såväl fysiska som mentala funktioner. Men även för de anhöriga som står vid sidan av, och bara hjälplöst kan åse hur hon eller han försvinner alltmer in i sin egen värld där ingen annan kan följa dem. Men forskarna menar nu, att ju mer vi besöker muséer, konstutställningar, konserter och teaterföreställningar, ju fler böcker vi läser, ju mer vi själva engagerar oss i att utöva något skapande i form av t ex körsång, målning etc, desto större chans har vi att slippa drabbas av denna hemska och fruktade sjukdom. Det låter väl helt fantastiskt!
Men jag vill tro att kulturell och skapande verksamhet på olika sätt kan hjälpa alla människor som idag lider av psykisk ohälsa av något slag. Att få vara med och sjunga i en kör eller spela något eget instrument, eller att skapa något med sina händer, eller att för en stund fly in i böckernas värld, eller att upptäcka andra världar från förr på muséer av olika slag; allt detta, och mycket mer därtill, är jag övertygad om har en inneboende läkande kraft som kan dämpa och lindra sorg, smärta och ångest. Denna kraft som tusentals människor längtar så desperat efter idag, och som robotar och artificiell intelligens aldrig någonsin kan ge!
Hej Anita!
Jag tror också på kulturell och skapande verksamhet hjälper människor i olika situationer.
Alzheimers är en sjukdom som ger mkt lidande, är förnedrande för den drabbade. I mitt privata liv och arbete har jag levt nära sjukdomen. Idag finns ingen medicin mer än bromsmedicin. Genom åren har jag hört att om man lever si eller så slipper man sjukdomen, råden är många, ändå ökar demenssjukdomarna.
Man bygger ut demensvården för att möta behovet av sjuka.
Vi är många som önskar att forskningen finner något som med säkerhet kan förebygga Alzheimers sjukdom.