Den stora frågan…!

Ingen har väl undgått nyheten om att Melodifestivalen startar igen. Om jag förstått det rätt så kör det igång redan imorgon lördag. Och jag har läst i tidningen att även vår vackra stad Lidköping ska bli förärad med en deltävling lite längre fram. Vissa människor kallar detta årliga evenemang för ett stort spektakel, medan andra älskar det och betraktar det hela som en av årets stora höjdpunkter.

Antingen vi vill det eller ej, så vet vi av erfarenhet att knappast någon av oss kommer att undgå den stora eviga frågan ”vann rätt låt?” Och vissa kommer att säga med emfas ”nej”, medan andra är supernöjda med valet av den låt som ska representera Sverige i den stora internationella tävlingen. Ordspråket ”smaken är som baken” passar väldigt bra in i det här sammanhanget.

”Vann rätt låt?!” Nog så intressant fråga för många, men inte direkt livsavgörande för någon enda av oss. Men det finns andra frågor som har en helt annan dignitet och betydelse. Och dessa frågor handlar väldigt ofta om de val vi gjort i livet. ”Valde vi rätt?!” Inför vissa livsval kan vi nästan utropa ”yes, helt rätt”, medan andra kan vi känna större tveksamhet inför.

”Valde vi rätt?!” Den stora frågan är kanske inte om vi valde rätt eller fel, utan hur vi låter alla våra livsval påverka våra liv, om vi kan lära oss något av dem. Vet du,jag tror att vi skulle behöva uttrycka mycket mer av tacksamhet och glädje över de rätta livsvalen som vi upplever att vi gjort. Och de livsval som vi känner viss tveksamhet inför, de kanske behöver bli inneslutna i försoning och förlåtelse; dels av oss själva, dels av Någon som till sitt väsen är kärlek och förlåtelse!

2 svar på ”Den stora frågan…!”

  1. Att tävla i musik känns ok
    Men idag tävlas det i allt för mycket, tv-programmen är fulla av tävlingar.
    Ja val i livet gör man då och då och livsvalen lär oss hela tiden så länge livet pågår.
    Rätt eller fel.

  2. Tack Berit för din kommentar! Det är väl så att vissa val vi gör i livet känns fantastiska och självklara, medan andra kan vi känna viss tveksamhet inför. Det är människans storhet och ibland även dilemma att vi alltid måste ta ansvar för våra val. Och både de bra och de mindre bra livsvalen kan vi förhoppningsvis lära oss något av.

Lämna en kommentar